En första blogg om Yves Gyldén

yves gulden (2)
1895-11-10 – 1963-05-18

Det måste naturligtvis vara så. Yves Gyldén har en komplicerad levnadshistoria. Med en likaledes diversifierad släkthistoria. Det måste vara en nobrainer att förutspå att bland de svenska rugbypionjärerna finns fler än en sak att berätta apropå just familjen Gyldén.

Som en hommage till Yves Guldéns franska uppväxt är den här bloggens namn ”Pionniers de Rugby Suedois”; Svensk Rugbys Pionjärer.

Farfar Hugo Gyldén, astronomen, kallas 1871 som chef till Observatorielunden i Stockholm. Född i Helsingfors men före flytten till Sverige jobbar han sedan 1865 som ”äldre astronom” i astronomiska observatoriet Pulkova, i Ryska St Petersburg, där orostider nu nalkas.

Pappa Olof Gyldén är en tid svensk diplomat i Frankrike. Mamma Yvonne Hédal kommer från Bretagne. Pappa Olof är även sjökapten och utses av kung Oskar II att leda räddningsaktionen för Nordenskjölds expedition till Sydpolen.

Yves Gyldén själv föds alltså i Frankrike och spelar rugby med Pariserklubben Stade Français. Yves kommer sedermera till Sverige och etablerar sej i Stockholm. Yves’ expertis som kryptograf gör honom, förutom till författare, även till fabrikör av delar till chiffermaskiner samt att han utövar en aktiv roll i informationsutbytet mellan Norge och England under andra världskriget.

Presenterar sej kanske som »Gyldén; Yves Gyldén«? (Lite mild ironi.)

Jag träffar sonen Nils Gyldén 2016. Nils berättar om pappan och vi ska återkomma beträffande Yves och rygbyn som mer närliggande ämnen för den här sajten.


 

Lämna en kommentar